Evenimente

3. Efectuarea a 3 vizite de documentare în Suedia, Polonia și Anglia

Una din activitățile din cadrul proiectului presupune efectuarea a trei vizite de documentare în state europene, în vederea preluării de bune practici și know-how de la instituții cu atribuții similare celor din sfera de activitate a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și din domeniul anticorupției și integrității. Astfel, două din cele trei vizite au fost organizate în două state cu nivel scăzut al corupţiei, respectiv Marea Britanie şi Suedia, iar una dintre vizite s-a desfășurat în Polonia - stat cu un succes notabil în domeniul absorbţiei fondurilor europene.

1. Prima dintre aceste vizite s-a desfășurat în Suedia, Stockholm, în perioada 9 - 11 septembrie 2013, stat cu un nivel scăzut al corupției, aflându-se pe primele 5 poziții în Corruption Perceptions Index și având instituții cu atribuții în domeniul luptei împotriva corupției care și-au demonstrat, în timp, eficiența și care pot oferi exemple de bune practici foarte valoroase în realizarea obiectivelor proiectului. Vizita delegației a cuprins întâlniri de lucru pe tematica proiectului cu diverse instituții/entități din Stockholm. Graficul întâlnirilor a fost structurat în așa fel încât să acopere cât mai multe instituții implicate în procesul de prevenire și combatere a corupției, promovarea eticii și integrității în administraţia publică, în vederea preluării de bune practici de la instituțiile nominalizate.

Întâlnirile au avut loc cu reprezentanți ai următoarelor instituții/organizații:

o Asociația suedeză a autorităților locale și regiunilor (SKL);

o Ministerul Justiției, Departamentul pentru drept penal;

o Autoritatea Suedeză pentru Concurență;

o Ministerul Sănătății și Afacerilor Sociale;

o Institutul suedez anti-corupție.

2. A doua vizită de documentare s-a desfășurat în Polonia, Varșovia, în perioada 20 - 23 octombrie 2013.

Întâlnirile au avut loc cu reprezentanți ai următoarelor instituții/organizații:

o Ministerul Administraţiei Publice şi Digitalizării;

o Stefan Batory Foundation;

o Biroul Central Anticorupţie;

o Ministerul Dezvoltării Regionale.

3. A treia vizită de documentare s-a desfășurat în Marea Britanie, Londra, în perioada 10 - 13 noiembrie 2013. Marea Britanie este un vechi stat membru al Uniunii Europene, care a susținut în mod direct înființarea Fondului European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) și care are o experiență de peste 30 de ani în acest domeniu. În domeniul anticorupției, în 2010, Anglia a adoptat The Bribery Act, legislație care are drept scop eradicarea corupției și a actelor de dare și luare de mită, fiind aplicabilă și la nivelul sectorului privat.

Întâlnirile au avut loc cu reprezentanți ai următoarelor instituții/organizații:

o Ministerul de Externe;

o Ministerul de Justiție Britanic;

o Department for Communities and Local Government;

o London School of Economics.